Home / Byggematerialer & Værktøj / Plader & Gips / Vandfast krydsfinér, Gulvfinér eller tagfinér? Vælg den rigtige krydsfinér

Vandfast krydsfinér, Gulvfinér eller tagfinér? Vælg den rigtige krydsfinér

Når man taler om krydsfinér, så er der i virkeligheden tale om laminerede træplader, der består af mange tynde lag finér (meget tynde plader træ). Lagene er limet sammen på en måde, så årerne i træet lapper over hinanden på kryds og tværs. Det danner til sidst en hård træplade, der er stærkere end en træplade på samme tykkelse, der ’bare’ består af almindeligt træ, og som altså ikke er limet.

Krydsfinér har mange egenskaber, men nogle af de mest vægtige er styrken, smidigheden og ’brudsikkerheden’ – fordi der er limet så mange tynde plader sammen, knækker den kun vanskeligt.

Typer af krydsfinér

Hvis du er ude for at kigge efter krydsfinér, er det efter al sandsynlighed fordi, du skal til at påbegynde et byggeprojekt. Men det er klogt først lige at trække vejret dybt og definere præcis, hvad det er, du har brug for. For der findes ikke bare en, to eller tre slags krydsfinér – nej, der findes et væld af krydsfinér i forskellige tykkelser, træsorter, styrker og arter. Nedenfor er listet nogle af varianterne:

 • Vandfast krydsfinér. Krydsfiner er normalt limet sammen med en lim, der ikke tåler vand. Men nogle typer krydsfinér er limet med en vandfast maling og tåler således vand. Køb vandfast krydsfinér her.
 • Tagkrydsfinér. En kraftig stærk finér, der oftest også er vandfast. Bruges normalt til at undertaget. Se udvalget af finér til taget hos 10-4 byg her.
 • Gulvfinér er en god krydsfinér der typisk benyttes til underlag til gulvet. Det er ikke så pænt som brædder og derfor er det mest anvendeligt som underlag. Køb gulvfinér her.
 • Almindelig “embalage” krydsfinér – af både nåletræ og løvtræ – i tykkelser fra 4 til 40 mm. Finér til embalage er normalt det absolut billigste, hvilket selvfølgelig også skyldes at kvaliteten er lavere. Se udvalget af embalege krydsfinér her.
 • Brandhæmmende krydsfinér – meget velegnet til byggeri, der kræver en høj grad af sikkerhed
 • Modelkrydsfinér – kan anvendes til stort set hvad som helst, men det bruges ofte til træmodeller. Fås helt ned til 1 mm i tykkelsen
 • ”Skudsikker” krydsfinér – en særlig fremstillelsesproces, hvor mange lag bøgetræ presses over længere tid og ved højere temperaturer end den almindelige, hvilket giver en langt højere densitet i pladen. Velegnet til brug i sikkerhedsdøre, bankskranker og andre steder, hvor du ønsker at undgå indbrud.

Det er lidt forskelligt, hvordan krydsfinér produceres. Det kommer an på, hvor tykke pladerne skal være, og hvad de skal bruges til. I enkelte tilfælde bruger man helt op mod 10 forskellige træsorter i én krydsfinérplade. Det mest almindelige er dog at bruge mellem en og tre slags.

Det er som regels limningen i typerne af krydsfinér, der bestemmer, hvad krydsfinéren kan bruges til. Så falder du over en krydsfinérplade, der er limet sammen med lim, der ikke kan tåle vand (fx urea-lim), så skal du bruge den indendørs. Er limningen derimod lavet med fx fenol-lim, der godt kan tåle vand, ja så er der frit slag til at bruge pladen udendørs.

Hvad kan man bruge krydsfinér til?

 • Krydsfinér kan måske ikke bruges til alt, men det er tæt på:
 • Underlag til gulvbelægning
 • Tagbeklædning
 • Beklædning af huse, både udvendigt og indvendigt
 • Lofter
 • Køkkenelementer
 • Møbler (Danmark er i øvrigt det land i verden, der producerer flest formspændte møbler i krydsfinér)
 • Osv.

Køb krydsfinér og andre byggeplader online her.

 

Et godt råd om krydsfinér

Når nu du har besluttet dig for, hvilken type krydsfinér, du skal bruge til dit byggeprojekt, så bør du købe alle pladerne samme dag. Krydsfinér kan nemlig variere lidt i tykkelsen fra sending til sending, og hvis du køber samme dag, er der god chance for, at pladerne er fra samme sending. En ikke helt uvæsentlig detalje, hvis du fx skal lægge et gulv, der jo gerne skal være så plant som muligt. På www.trae.dk kan du se, hvilke krydsfinérplader, det anbefales at bruge til forskellige byggeprojekter.
Rigtig god arbejdslyst!

Del denne artikel:
Få gode tilbud og tips til gør-det-selv:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top